PASOK: Grécka koaličná vláda vznikne v stredu

19.06.2012 Celý región

Atény 19. júna (TASR) - Grécke strany, ktoré rokujú o vytvorení novej vlády, sa pravdepodobne dohodnú v stredu. Dnes to povedal Evangelos Venizelos, líder socialistickej strany PASOK, ktorá sa na rozhovoroch zúčastňuje.

"Vládu treba vytvoriť čo najskôr. Ako to teraz vyzerá, mohla by vzniknúť do zajtrajšieho poludnia," povedal Venizelos v televíznom vyhlásení.

Venizelos dodal, že jeho strana bude vládu podporovať "z celého srdca", ešte sa však nerozhodla o forme svojej účasti. Očakáva sa, že PASOK a menšia strana Demokratická ľavica budú podporovať koalíciu vedenú konzervatívnou stranou Nová demokracia, ktorá zvíťazila v nedeľňajších voľbách, nezískala však väčšinu.

Strana PASOK skončila tretia, druhá najsilnejšia strana Syriza je rozhodne proti drastickým úsporným opatreniam a odmieta vstúpiť do vlády, ktorá bude plniť podmienky medzinárodnej finančnej pomoci.

Vytvorenie vlády, ktorá podporuje zahraničnú finančnú pomoc a súhlasí s jej podmienkami, by upokojilo trhy a - minimálne dočasne - ukončilo hlbokú politickú krízu, ktorá viedla k tomu, že v zadlženom Grécku sa v priebehu šiestich týždňov dvakrát konali parlamentné voľby.

Zdroj: Reuters, AP
 

Vyberte región